Какво е канава и как се отпечатват снимки на канава

Рамки с бяло платно на стената в детска стая

Думата ,,канава’’ в буквален превод означава ,,направен от коноп’’. В миналото, когато е трябвало да се осигури здравина, е използвана именно канава за направата на платна, шатри, палатки и тенти. В днешно време, благодарение на напредването на технологиите, става възможно и директно отпечатване на снимки на канава. 

В статията ще разгледаме защо е толкова популярна канавата за печат и как се отпечатват снимки на канава, които могат да са идеално решение за подарък за личен или друг повод.

Кратка история на канавата

Канавата има богата история през годините. След като първите платна са създавани от коноп, платното търпи своите промени и започва да се тъче от юта, лен или памук. В днешно време за направата ѝ се използва и плат за канава, най-често полиестер и смесите му с естествени влакна. 

Около 15-ти век канавата се е използвала за направа на корабни платна, тъй като тъканта е била изключително здрава и способна да издържи на високата влажност и суровите условия при плаване. По това време са се появили и първите маслени картини, нарисувани върху канава, която изместила дървото в създаването на живописта. 

Предимства на канавата в наши дни

 

Картина, отпечатана върху канава, която млада жена закача на стената

В днешни дни, благодарение на плътната текстура на платното, може да се отпечатват както снимки върху канава, така и всякакви други изображения, които да обогатяват интериора в дома или офиса пълноценно. 

Отличното качество на изображението и на материала, върху който е отпечатано, създават вдъхновяваща картина, която радва сетивата на зрителя. 

Ето някои основни предимства на изображенията, направени върху канава: 

  • Структурата на канавата придава обем на образа;

  • Качествената разпечатка е почти неразличима от оригиналното произведение;

  • Създава се усещането, че платното е рисувано ръчно.

Тези основни предимства превръщат изображенията, отпечатани върху канава, в много ценни и обясняват защо канавата за печат е все по-предпочитана. Затова става особено популярно сред творците да правят копия на оригиналните си творби върху канава.

Така красотата на техните произведения стига до повече хора, а усещането за оригиналност е наистина огромно. 

Печат на снимки и картини върху канава

Ако харесвате ефекта, който създават ръчно рисуваните картини, печатът върху канава определено ще ви допадне. Художествените произведения и снимките, отпечатани върху канава са с високо качество и са предпочитани за декорация на домове, офиси и хотели. Методът е незаменим и при нужда от големи пана, фотографии и картини. 

Напоследък се оформи тенденция, при която платното е разделено на няколко панела, представляващи отделни картини, които се монтират един до друг. Технологиите за печат върху канава дават възможност за пълно персонализиране на изображенията. Може да направите щампи с любими снимки, карикатури или колажи. Платната могат да бъдат изработени в различни размери. Такъв печат би могъл да се превърне в перфектният подарък за любим човек. 

Отпечатаните върху канава снимки или картини могат да бъдат рамкирани, но самото естество на отпечатъка предполага те да останат без рамка и по този начин да изглеждат едновременно естествено и модерно. 

Варианти за материя на платното

Както споменахме, в миналото платната са се изработвали само от естествени материали. Заради тяхната здравина те са се използвали за различни нужди. В днешно време канавата се прави както от естествени, така и от примеси с полиестерни влакна. Основните предимства на всеки от вариантите са: 

Полиестерни влакна

Влакното на полиестера, което е малко по-евтин вариант, не поема нито капка от мастилата на печата. Това спомага цветовете на платното да са ярки и жизнени. Изкуствените влакна са с една и съща дебелина от край до край, което прави канавата плоска и равна по цялата ѝ дължина. Това осигурява възможност за отпечатване на снимки и картини с висока разделителна способност. 

Памучни влакна

Направените върху памучни влакна щампи са много по-трайни от тези с полиестерните влакна. Те създават и много по-голямо усещане за автентичност на творбите. Затова и този тип варианти на изображения върху канава са по-скъпи.

Технология на отпечатване

 

Специалисти избират бои за принтиране върху канава

След като бъде избрана картината или снимката, която ще се отпечатва върху канавата, се пристъпва и към самото възпроизвеждане на изображението. След самото отпечатване, канавата се лакира с лак - матово, сатенено или гланцово покритие. Това защитава платното от UV лъчи, ако има досег със светлина, и го предпазва от напукване, надраскване, прах и влага. Последна стъпка е опъване на канавата върху дървени подрамки, за да придобие вид на пано, след което тя вече е готова да бъде закачена на предвиденото за това място. 

Актуална идея за безценен подарък

Когато искате да зарадвате ваши близки, приятели или колеги с уникален и ценен подарък, възможностите, които снимките и картините, отпечатани върху канава предлагат, са безброй.  

Вариантите за пано са много и може да подберете това, което най-много ще се впише в интериора на дома или офиса на неговия получател. Може да изберете картина или снимка, съставена от едно или няколко пана, които образуват цялостна визия, когато се подредят върху стената. Ако търсите още вдъхновение за подаръци, може да прочетете нашата статия за идеи за оригинални подаръци ТУК

Как да поддържате канавата чиста и да запазите изображението

В случай, че сте получили подарък снимка или картина, отпечатана върху канава и сте я окачили на стената със сигурност ще искате да я запазите дълго време непокътната. Като всяко нещо, изложено в един дом и тя ще има нужда от почистване. За да запазите цветовете и текстурата ѝ без да оставите следи след почистването, е хубаво да следвате някои основни съвета. 

На първо място си подсигурете мека и удобна четка, с която лесно да отстраните натрупалия се прах с леки движения. След това може да използвате влажна кърпа, с която да избършете повърхността.  

Мястото, на което е окачена канавата също е важно. Хубаво е да не е разположена срещу прозорец, където слънчевите лъчи ще я огряват постоянно. По този начин цветовете могат да избледнеят и да се наруши яркостта на изображението.  

Добре е да споделите тези съвети и с хората, на които сте подарили печат на снимка върху канава, за да се радват на своя подарък дългосрочно. 

Поръчайте печат на снимка върху канава от Happy Printing

Happy Printing предлага различни формати на канава - пейзаж, портрет и квадрат. В сайта ни може да разгледате и да изберете размера, от който се нуждаете, за да създадете печат на снимка или колаж, картина или друго изображение, което сте избрали.  

Ние ще отпечатаме вашата канава в рамките от 3 до 5 дни и ще ви я изпратим с безплатна доставка. Зарадвайте близките си с печат на снимка върху канава - идеалният и оригинален подарък за вашите поводи.