Изисквания за файлове

Преди да поръчате, винаги проверявайте дали файлът ви за отпечатване е в съответствие с нашите спецификации за доставка. Така няма да се сблъскате с изненади и Happyprinting.bg ще може да изпълни очакваната дата на доставка.

 

Раздувки (наддаване) и Trimbox

Файловете трябва да бъдат доставени с 3 мм наддаване (bleed) и да включват trimbox. Краищата извън печатната зона ни дават възможност да не оставяме възможност за „бяла граница“.

 

„Box“ функции в документа

Ако използвате софтуер на Adobe, можете да използвате различни рамки по време на оформлението. Тези „кутии“ имат различни функции.

Cropbox; това е външната видима рамка. Всичко извън тази кутия не се вижда в обикновен PDF файл.
Bleedbox; използва се за показване на наддаването/рамката за наддаване. От вас зависи колко наддаване ще използвате, нашите изисквания са от минимум 3 мм, за да можем да доставим добре направени печатни материали. На теория наддаването може да излезе извън cropbox.
Trimbox; тази кутия представлява края на готовия формат и се нарича още „цифрова линия на рязане“. Много системи приемат тази рамка като основен формат. В момента, в който изберете видими маркировки за отрязване, те ще ги разпознаят въз основа на trimbox.
Mediabox; най-важният формат обикновено се прави в тази рамка. Уверете се, че при всички случаи цялото съдържание се намира в тази рамка. Обикновено mediabox е настроена на 5 мм от trimbox.
 

Резолюция

Ако използвате изображения, хубаво е те да са ясно видими, независимо от редактирането, което правите. При редовен печат, нашето изискване е да предоставите изображенията си във файла с минимална резолюция от 300 DPI.

При големи изображения, когато се гледат отдалеч, например при плакати, рекламни табели и т.н., можете да предоставите изображения с по-ниска DPI с минимум 150 DPI.

 

Страници

Когато изпращате документа(ите), уверете се че съдържа(т) всички страници, които трябва да бъдат отпечатани. Страниците трябва да бъдат доставени като отделни такива в реда за четене в 1 файл.

Страниците, форматирани на разтвори (spreads), не могат да бъдат обработвани. Happyprinting.bg приема страните на листовката като 1 страница и те трябва да бъдат форматирана по този начин. Вижте нашите работни чертежи като пример.

 

Цветност

PMS (Pantone Matching System) често се използва с 1, 2 или 3-цветен печат. Винаги проверявайте дали наистина сте избрали PMS, а не микс от палитрата ви, тъй като в такъв случай това вече не е PMS. При PMS печатната преса разпознава точния цвят, тъй като всеки PMS има свой собствен номер. Можете да изберете нюанс на PMS цвят, като в този случай плътността на мастилото е намалена и цветът е по-светъл. Винаги имайте на разположение минимум 10% от 1 цвят, за да се гарантира наличността на достатъчно цвят.

При пълноцветен печат цветовете се получават при смесване на CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK). При CMYK можете да използвате повече от 4 цвята, за разлика от PMS. Въпреки това максималното цветно запълване (color occupancy) е 280%. Ако този процент се надвиши, цветът автоматично се настройва на 280%. Това се прави, за да се избегне прекалена мокрота на мастилото и прехвърлянето му към други печатни материали, което може да причини нежелани петна. Винаги имайте на разположение минимум 10% от 1 цвят, за да се гарантира наличността на достатъчно цвят.

 

Дебелина на линиите

Уверете се, че линиите и текстовете не избледняват и не изчезват при 100% увеличение. Това може да доведе до същия резултат при крайния печат.

Контури на шрифтовете:

Тъй като има безброй варианти на шрифтове, възможно е желаният шрифт да не е наличен при нас. За съжаление, когато печатате през системата, ще бъде произволно избран друг заместващ шрифт. Затова препоръчваме 2 възможности:

Конвертиране на шрифтове в outlines (т. нар. криви): Буквите се заменят с линии, като по този начин не носят информация, свързана с шрифта. Недостатък в този случай може да бъде, че впоследствие не могат да се правят допълнителни промени.
Можете също така да решите да включите шрифтовете във файла. Така съответните шрифтове ще се използват при отпечатването.
 

Изрязване и контури

С използването на контурни линии или щанцови форми се илюстрира по-лесно печатния материал в завършен вид. За съжаление, тези линии се отпечатват, ако се съдържат в печатния файл. Затова, ако искате да ги покажете като пример, изпратете ни 2 отделни файла - 1 със и 1 без контурите за рязане. Поставете ясно разбираемо име на файла, така че да няма недоразумения при отпечатването, тъй като ние не можем да бъдем напълно сигурни дали контурите трябва или не трябва да се отпечатат.

 

Прозрачност

Прозрачността при печата може да възникне поради различни причини. Във файла всичко може да изглежда наред, но при отпечатването може да се появят някои нежелани дефекти. Печатната преса не винаги е в състояние да отпечата едно към едно изображението, така както е предоставено. За да се избегне прозрачността, препоръчваме flattening, ако е възможно, и обединяване на слоевете (layers) в 1 слой. Това предотвратява възможни нежелани резултати при отпечатването. В Happyprinting.bg нямаме практика да проверяваме за прозрачност. За съжаление единствено след печат става ясно дали е използвана прозрачност и/или дали отпечатаните материали отговарят на изискванията. Happyprinting.bg не носи отговорност за проверка на прозрачността.

 

Overprint

Тази функция се използва основно в 100% черни текстове. Overprint гарантира, че при печат няма бели краища около буквите. Ако използвате функцията на други места, може да възникнат нежелани резултати. Проверете дали overprint присъства във вашия проект. С Adobe Acrobat (а не с Adobe Reader) можете лесно да откривате overprint във файла си.

 

Рамки

Рамките (frames, borders) във файла се отпечатват единствено след писмено потвърждение. За съжаление най-малките промени в хартията и отпечатването могат да доведат до нежелани резултати.

 

Видове файлове

Бихме искали да получим вашите файлове за печат като PDF (за големи PDF файлове архив в ZIP или RAR, ако е необходимо). Уверете се, че името на страниците е ясно разбираемо, ако изпращате материалите като отделни PDF файлове. Относно видовете файлове се уверете, че данните (cutting data) са видими, за да можем да ги проверим. С нашия графичен редактор можете лесно да създавате PDF файлове за продукта, който желаете да поръчате, като използвате свои собствени jpg, png и други графични файлове. По време на поръчката ще ви бъде предложена възможността да използвате графичния редактор. Ако се сблъсквате с проблеми или имате въпроси, когато използвате графичния ни редактор, свържете с нас, ще се радваме да ви помогнем.

Happyprinting.bg не приема файлове за печат, предоставени в Powerpoint, Word или други приложения на Microsoft Office.

 

Happyprinting не носи отговорност за нежелани резултати в следствие на неправилно предоставени файлове. Проверете дали има правописни грешки, неправилно използвани цветове или преобразуване на цветове, градиенти и др. Вижте нашите Общи условия.