Как да направя добър файл за печат?

В HappyPrinting знаем, както никой друг, колко лесно може да се обърка нещо при поръчка на печатни материали. В резултат на това, голяма част от печатната продукция отива директно и ненужно в кошчето за боклук. Това е не само загуба на принт ресурси, но и загуба на вашето време. За да избегнем подобни неприятни ситуации, тук ще обсъдим 9 съвета, които ще ви помогнат да създадете добър файл за печат!

Бихте предпочели да използвате онлайн редактор, вместо да изпратите свой собствен файл? Няма проблем! С нашия онлайн редактор можете лесно да създавате PDF файлове за всеки принт продукт на нашия сайт. В този блог обясняваме стъпка по стъпка как работи нашия онлайн редактор..

 

Happy съвет #1: Използване на правилния файл формат

В HappyPrinting ние, за съжаление, не приемаме файлове за печат, предоставени в Powerpoint, Word или други приложения на Microsoft Office. Бихме искали да получаваме вашите файлове за печат като PDF или, в случай на големи файлове, като ZIP или RAR.

 

Happy съвет #2: Използвайте нашите примери и шаблони

Както може би сте забелязали, ние предлагаме широка гама от печатни продукти. Всички тези различни продукти имат свои спецификации и размери. За всички тях сме направили шаблони, които дават ясна визуална илюстрация. Това не само улеснява създаването на добър файл за печат, но и улеснява самото отпечатване на файла!

 

Happy съвет #3: Не забравяйте да вземете предвид рамките

Ако използвате приложение от Adobe, можете да използвате различни рамки за оформление (layout frames) при създаването на вашите файлове. Тези рамки имат различни функции, които, при неправилно използване, могат да имат отрицателен ефект върху отпечатания продукт:

- Cropbox - това е външната видима рамка. Всичко извън това поле не се вижда в обикновен pdf.

- Bleedbox - използва се за показване на наддаването. От вас зависи колко наддаване да използвате. Нашето изискване е минимум 3 мм.

- Trimbox - това поле е ръбът на готовия формат и се нарича още „дигитална линия на рязане“.

- MediaBox - уверете се, че важното съдържание се намира в тази рамка. Обикновено MediaBox е зададен на 5 мм в рамките на Trimbox.

 

Happy съвет #4: Уверете се, че шрифтовете са включени във файла

Забавното на това сам да си правиш дизайна е, че си избираш всичко сам. Това се отнася и за шрифтовете. Поради безброй многото налични шрифтове обаче, понякога е възможно избраният от вас шрифт да не е наличен при нас. За да предотвратите този сценарий, добре е да включите шрифтовете във файла.

 

Happy съвет #5: Или конвертирайте шрифтове в криви

Също така, можете да конвертирате шрифтове в криви (outlines). Недостатъкът на това обаче е, че в последствие не могат да се правят повече промени по текста, тъй като буквите вече са очертания.

 

Happy съвет #6: Използване на правилните цветове

При пълноцветен печат цветовете се правят чрез комбинация от CMYK. В CMYK има максимум 280% използваемост на цветовете. В случай, че е по-висока, цветът автоматично се връща на 280%. Това е за да се предотврати пренасищането с мастило и образуването на неприятни петна.

Използвате Pantone цветове (PMS)? Винаги се уверявайте, че PMS наистина е зададен като PMS, а не като микс от вашата палитра. Може да изберете и само нюанс на PMS цвят, като в този случай плътността на мастилото се намалява и цветът е по-светъл. Както за CMYK, така и за PMS, винаги е добре да използвате минимум 10% от един цвят, за да сте сигурни, че няма да имате загуба на въпросния цвят.

 

Happy съвет #7: Правилно използване на прозрачност

Когато подготвяте дизайна във вашата програма, файлът може да ви изглежда добре и според изискванията, но при печат могат да се появят странни изкривявания. Печатните технологии не винаги са в състояние да отпечатат изображението 1 към 1 с това, което сте предоставили. Затова препоръчваме, ако е възможно, прозрачностите във файла да бъдат изравнени (flattening), и да обедините слоевете в 1 слой (layer). Това ще предотврати възможните нежелани резултати при печат.

 

Happy съвет #8: Снимки с най-доброто качество

За да гарантираме качеството на отпечатаните материали, ви молим да предоставите вашите изображения във файла с минимална резолюция от 300 DPI. При по-големи изображения, например за плакати, рекламни табели и т.н., можете да предоставите изображения и с по-нисък DPI - минимум 150 DPI.

 

Happy съвет #9: Внимавайте за използването на guidelines и contour lines

Използването във файла на контурни линии (contour lines) за рязане или щанцоване, би могло да бъде от полза, за да се илюстрира как ще изглежда готовия принт материал. За съжаление обаче, тези контурни линии във файла се отпечатват заедно с дизайна. Ако искате все пак да покажете тези линии за илюстрация, трябва да изпратите 2 файла – 1 със и 1 без въпросните контурни линии. Дайте на файловете ясни наименования, така че да няма недоразумение кой файл трябва да бъде отпечатан.

 

Тези съвети ще ви помогнат да предоставите добър файл за печат. Ние ще направим останалото, така че в крайна сметка да сте доволни от крайния принт продукт.

Имате други въпроси? Не се колебайте да се свържете с нас! Ние сме тук, за да ви помогнем и да направите вашата поръчка лесно и бързо.

We print, You smile