Разделителна способност и компресия

Термините разделителна способност и компресия може да ви звучат познати. Те са свързани с качеството и остротата на вашата снимка. Какво означават и за какво са подходящи? Останете с нас, за да разберете. 

 

Резолюция

Като за начало, какво представлява разделителната способност? Резолюцията или разделителна способност обикновено се разбира като термин за измерване на броя на пикселите на вашия екран. Измерването, което се използва за това, се нарича "точка на инч" (dpi). Колкото по-висок е dpi, толкова по-рязко и по-високо е качеството на картината. Въпреки това, промяната на dpi също води до свиване или нарастване на картината. Общото количество dpi, което препоръчваме за печат, е най-малко 150 dpi. Още повече, когато искате да поръчате продукт, който изисква по-голям дизайн, като печат на канава и постери. Това не означава, че не можете да надстроите dpi. Въпреки това, картината обикновено се свива, когато се промени например на 300 dpi. Затова ви предлагаме да използвате картина с 300 dpi за по-малки продукти като пощенски картички и флаери и 150 dpi за по-големи продукти. Можете да настроите снимката си да има dpi по-високо от 300, но това не помага особено. Причината е, че при печат няма да забележите разлика в качеството на снимката си.

Както споменахме по-горе, вашата снимка ще се свие при регулиране на dpi. Това обаче е така само ако dpi е по-нисък от това, на което сте го променили. Например, имате картина, която е 72 dpi и я променяте на 300 dpi. В този случай снимката ви няма да се свие, но вместо това ще стане по-голяма. Разгледайте примера по-долу.

Снимка с 300dpi 

изображение 300dpi

 

Снимка с 72dpi 

Изображение 72dpi

 

Съвет: Винаги можете да надстроите dpi, но понижаването на dpi ще доведе до загуба на качество, така че имайте това предвид!

 

Компресия

Какво ще кажете за компресията? Буквалното определение на компресията е: "актът на притискане на нещо в по-малко пространство или оказване на натиск върху него от различни страни, докато стане по-малко." В печатни термини това означава същото. Използва се за спестяване на място и файлът за печат да заема по-малко дисково пространство от нормалното. Обикновено за това се използват jpg файлове, но това крие и рискове.

Причината е, че по-високата компресия също води до по-ниско качество на картината. Както подсказва дефиницията, за да се спести място, нещо се притиска в по-малко пространство, което в този случай се отнася до пикселите, които се натискат заедно, поради което качеството се понижава. Виждаме това редовно в jpg файлове, така че бъдете внимателни с него! Най-вече защото след като сте запазили файла, не можете да промените неговата компресия.

Затова ви препоръчваме да следвате следните съвети, когато създавате изображение, предназначено за печат:

  • Изполвайте минимум 150 dpi за по-големи печатни продукти, 300 dpi за по-малки печатни продукти и запазвайте jpg файловете с високо качество.
  • Работете върху копие от файла, а не върху оригинала. По този начин ние можем да гарантираме вашата усмивка!

За печатни услуги от всякакъв вид, свържете се с нас.

Ние печатаме, вие се усмихвате!