Официални работни и почивни дни за 2022

С наближаването на новата година всеки работещ човек започва да планира свободното си време за почивка на база на официалните неработни и почивни дни. Точните им дати и същевременното запознаване с тях са от помощ не само за чиновниците, но и за управниците на бизнесите, както и за техните счетоводители, за да могат оптимално и навреме да се планират отпуските, и по този начин да не се нарушава дейността на фирмата. 

Ако сте собственик на бизнес и обичате да планирате изрядно всеки ден, или пък се чудите кога ще може да отидете на мечтаната почивка през наближаващата 2022 година, то тази статия е точно за вас! Ние, от HappyPritning, ще ви запознаем с календара на официалните работни и почивни дни догодина, за да си съставите план и нищо да не може да ви изненада!

Работен календар за 2022 година

2022 година има 365 дни, от които работните са 248. Разгледайте календара, в който ще откриете всички уикенди и почивни дни за предстоящата 2022 година, и планирайте навреме своята отпуска!

В червено са отбелязани всички официално неработни дни, а в полетата са уикендите. Това важи за стандартна 5-дневна работна седмица. 

Почивни дни

Почивните дни през 2022 година са 117, като 14 от тях са официални празници, а останалите 103 дни са събота и неделя (уикендите). Важно е да знаете, че когато официалният празник се пада през събота или неделя, почивен е първият работен ден от новата седмица. Много предпочитан вариант е, когато почивният ден (или почивните дни) се падат през седмицата, но между тях и уикенда има работен ден, да се слеят и да се получи по-дълга почивка с малко дни платен или неплатен отпуск.

Официални празници през 2022

Официалните празници, които представляват и неработни дни, през 2022 година са следните:

  • 1 януари (събота) - Нова година. Тъй като се пада в почивен ден, 3 януари също е неработен;

  • 3 март (четвъртък) - Освобождението на България;

  • 24 април (неделя) - Великден. Почива се от 22 до 25 април;

  • 1 май (неделя) - Ден на труда. Почива се в понеделник - 2 май;

  • 6 май (петък) - Гергьовден;

  • 24 май (вторник) - Ден на просветата, културата и славянската писменост;

  • 6 септември (вторник) - Ден на Съединението;

  • 22 септември (четвъртък) - Ден на Независимостта;

  • 25 декември (неделя) - Коледа. Почивни са дните от 24 до 28 декември.

 

Официални работни дни за 2022 г.

В таблицата ще видите всички официални работни дни за предстоящата година, както и съответните работни часове, неработни (уикенд) и празнични дни. Става въпрос за стандартна 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден.

Месец

Общо брой дни

Работни дни

Работни часове

Неработни дни

Празнични дни

Януари

31

20

160

9

2

Февруари

28

20

160

8

0

Март

31

22

176

8

1

Април

30

19

152

7

4

Май

31

19

152

8

4

Юни

30

22

176

8

0

Юли

31

21

168

10

0

Август

31

23

184

8

0

Септември

30

20

160

8

2

Октомври

31

21

168

10

0

Ноември

30

22

176

8

0

Декември

31

19

152

7

5

 

Виждате, че противно на всички очаквания, месецът с най-малко почивни дни е август. Вземете предвид това при планирането на своя платен или неплатен отпуск!

Общ брой работни часове за 2022

Общият брой на работните часове от 248-те работни дни за 2022 година според данните в таблицата възлиза на 1984. 

Оптимални варианти за отпуск през 2022 г.

За да ви улесним допълнително, ние, от HappyPrinting, ви предлагаме няколко варианта за почивка, които да обмислите за предстоящата година!

От 3-и до 6-и март

3-и март се пада в четвъртък и ако си вземете петък (4 март) като почивен, ще слеете двата дни с уикенда и може да си отпочинете някъде на чист въздух след два месеца от годината без никакви ваканции!

Великденски и майски празници

Неработните дни, падащи се на великденските празници, са от 22 до 25 април. След тях следват и доста празници през месец май, така че може спокойно да си изберете най-удобните за вас дати и да се насладите на пролетно зареждане и почивка.

Летни месеци

За съжаление, през месеците юни, юли и август няма никакви официални празници, и ще се наложи да се насладите главно на уикендите, както и да се жертвате с част от платения си или неплатен отпуск, за да може да отидете на море или на планина. Или и двете!

Коледни празници

От Бъдни вечер до Нова година (2023) има само 2 работни дни - 29-и и 30-и декември! Възможно е да си направите дълга зимна почивка през този период.

Оборудвайте своя дом или офис с календар по ваш избор за 2022 от HappyPrinting

Ние, от HappyPrinting, знаем колко важно е правилното планиране и оптималното разпределение на отпуската, за да може да се насладите максимално на свободното си време, но и да избегнете непредвидени усложнения и негативни емоции в последния момент! За да ви бъдем максимално полезни, ви предоставяме възможността да си съставите календар по ваши данни и предпочитания, чрез който удобно да може да следите всички важни за вас дати и периоди! 

Чрез опциите на нашия сайт може да изберете размера и страниците, които желаете за своя календар, както и колко броя от него желаете да поръчате! По този начин ще сте сигурни, че календарът е разбираем за вас, и че няма да пропуснете никоя важна дата през наближаващата година! На всички тези опции сме се постарали да отговаря и конкурентна за българския пазар сума, защото правилното планиране на вашето време е безценно!

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! След като вече сте запознати подробно с всички официални работни, неработни дни, часове и дати, в които е възможно да си вземете отпуска, остана само да се сдобиете с удобен за използване от вас календар, за да си отбележите важните периоди за почивка!